Din ekonomi om räntan höjs

28 September, 2011

Start » Nyheter » Din ekonomi om räntan höjs

Känns ekonomin rörig att hålla koll på samtidigt som det är svårt att utläsa hur exempelvis Riksbankens beslut kommer att drabba en själv i vardagen? Det hela är inte alltid så svårt som det först kan verka.

I början av september i år beslutade Riksbanken att lämna reporäntan oförändrad på 2,0 procent tillsvidare. Reporäntan kallas även för styrräntan, det är med hjälp av denna som Riksbanken kan styra nivån på marknadens korta lån. Att reporäntan styr korta lån innebär för dig som privatperson att besluten kring att höja eller sänka reporäntan är vad som styr lånen med kort löptid, som sms-lån samt de rörliga lånen. Även om beslut nu togs kring att hålla reporäntan oförändrad kan den mycket väl komma att ändras i framtiden. Här har vi samlat några punkter kring hur du i så fall kan komma att påverkas.

Amortering på lån

Ett sätt att sänka sina månadskostnader om man idag har rörlig ränta är att amortera på sin skuld. Har man möjligheten att amortera av sin skuld redan idag kommer man vara i en bättre situation senare i höst och vinter om Riksbanken då fattar beslut kring att höja räntan. Gällande bostadslån är det önskvärt att ligga på en skuldsättningsnivå i förhållande till bostadens värde på omkring 75 procent.

Förberedd på förändringar

Det som över tiden räknas som ett normalt ränteläge är en ränta på fem till sex procent, vilket även bör vara den räntenivå som man i sina beräkningar förbereder sig för att klara av. Är man en av dem som vill hålla kvar sin bolåneränta som rörlig är ett råd från privatekonomer att sätta undan en egen buffert på ett separat konto, så att man klarar av eventuella höjningar i framtiden.