Sveriges gymnasieelever utbildas i privatekonomi

5 May, 2016

Start » Nyheter » Sveriges gymnasieelever utbildas i privatekonomi

Det har länge anmärkts på hur lite unga faktiskt lär sig om privatekonomiska frågor i skolan. Nyligen gick dock Global Money Week av stapeln och på många orter runt om i Sverige fick svenska gymnasielever lära sig massor om just privatekonomi genom föreläsningar och tävlingar.

Många unga vill lära sig mer om privatekonomi, om på vilka olika sätt man kan spara pengar och om hur man tar lån. För ett litet tag sen ägde Global Money Week rum, en internationell temavecka som både blivit uppmärksammad och anammad i Sverige. På 24 orter runt om i landet deltog gymnasieelever i en utbildning med både föreläsningar och workshops som rörde ämnet privatekonomi.

Ett stort samarbete i regi av Finansinspektionen

Allt detta skedde genom ett samarbete mellan Finansinspektionen, Ung Privatekonomi, Ung Ekonomi, Sveriges Elevkårer och Kungliga Myntkabinettet. Med syftet att lära ut och uppmärksamma det viktiga med privatekonomi. Under hela veckan fick elever och deras lärare en chans att lära sig mycket mer kring ämnet ekonomi och sparande. Som krona på verket arrangerades även en tävling där utmaningen låg i att komma på den bästa idén på hur man skulle få Sveriges unga att börja spara pengar.

Global Money Week är en årligt återkommande vecka där ändamålet som nämnt är att ge ökade kunskaper i privatekonomi hos unga. En annan avsikt är även att förmedla hur viktigt det är att unga får lära sig mer om allt gällande privatekonomi, hur man kan tänka för att spara pengar, vikten av att faktiskt spara, hur man i framtiden tar lån till större köp samt vad begreppet ränta både betyder och innebär.