Undvik onödiga betalningsanmärkningar

15 February, 2015

Start » Nyheter » Undvik onödiga betalningsanmärkningar

När en faktura på en vara eller en tjänst som du inte beställt dyker upp bland dina räkningar har du med all sannolikhet en bluffaktura i din hand – och den bör du bestrida så fort som möjligt. För om du inte vill betala bluffakturan och kastar den utan att bestrida den först riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Vi på Expresskredit utvärderar din kreditvärdighet när du ansöker om ett lån hos oss och om du då har en betalningsanmärkning i ditt namn sänker den din kreditvärdighet. Detta behöver dock inte betyda att du nekas ett lån hos oss, vi på Expresskredit beviljar nämligen lån om din ekonomi i övrigt är god. Men att få en betalningsanmärkning för något du inte gjort dig skyldig till är bara onödigt – därför vill vi informera lite kring hur du kan gå tillväga om du råkar ut för denna typ av bedrägeriförsök.

Bestrid fakturan

Det enklaste sättet att meddela ett företag om att du inte köpt en vara eller en tjänst är att bestrida fakturan genom att dra ett streck över fakturan och skriva en kort formulering om varför du motsäger dig att betala. Sedan skickar du tillbaka fakturan till företaget, men behåll en kopia på bestridandet. Med kopian kan du i ett senare skede styrka att du bestridit fakturan i händelse av att företaget ändå väljer att skicka fakturan vidare till inkasso och Kronofogden. För när bluffakturan hamnar där och du inte kan bevisa att du bestridit den kan en anmärkning registreras i Kronofogdens offentliga register vilket bland annat är där kreditupplysningsföretag hämtar information.

Viktigt att komma ihåg

När ett betalningskrav skickas till Kronofogden kommer de att informera dig om detta och då är det viktigt att du meddelar dem om att betalningskravet är bestridet. Detta görs genom att bestrida Kronofogdens betalningskrav samtidigt som du bifogar den bestridna fakturan och motivera varför detta inte stämmer. När det är gjort är det upp till företaget som skickat bluffakturan att bestämma om de vill att ärendet prövas i domstol. Då är det upp till företaget att bevisa att fakturan är äkta – men som tur är brukar inte oseriösa företag vilja ta den striden.

Mer information om hur du hanterar en bluffaktura hittar du bland annat hos Kronofogden.